خدمات طراحی و ساخت بانک خازنی و انواع فیلترهای هارمونیکی یکی از خدمات تخصصی است که توسط واحد فنی شرکت تدبیر آفرین نیرو ارائه میگردد. عمده بارهای الکتریکی شبکه صنایع مختلف، علاوه بر مصرف توان اکتیو، توان راکتیو نیز مصرف میکنند. افزایش مقدار توان راکتیو که موجب افت ضریب توان میشود، علاوه بر خساراتی که بر شبکه وارد میکند از جمله اشغال ظرفیت ترانسفورماتورها و کابلها، ایجاد افت ولتاژ و افزایش تلفات شبکه، موجب میگردد که جریمهای نیز در قبوض برق صنایع اعمال شود. بهترین راه برای جبرانسازی توان راکتیو و رساندن ضریب توان به مقدار مطلوب استفاده از بانک خازنی میباشد.
با توجه به استفاده روزافزون از بارهای غیرخطی و هارمونیکی نظیر درایو موتورهای AC و DC، کوره ، مبدلهای الکترونیک قدرت و …. در شبکه برق صنایع، مقادیر هارمونیکهای ولتاژ و جریان افزایش یافته است. از طرفی در شبکههای آلوده به هارمونیک، استفاده از بانک خازنی جهت جبرانسازی توان راکتیو میتواند منجر به بروز پدیده رزونانس بین بانک خازنی و ترانسفورماتور گردد که سبب تشدید مقادیر هارمونیکهای جریان و ولتاژ در شبکه خواهد شد و میتواند به خود بانک خازنی و سایر تجهیزات شبکه آسیب وارد کند. از این رو در طراحی بانک خازنی میبایست حتما به مقادیر هارمونیکهای شبکه توجه ویژهای بشود.
در صورتیکه مقادیر هارمونیکهای شبکه بالا باشد، لازم است که حتما بانک خازنی مجهز به فیلترهای ضدتشدید هارمونیکی باشد. انواع فیلترهای ضد تشدید هارمونیکی مرسوم شامل فیلتر ۵.۶۷، ۷ و ۱۴ درصد است. مقدار درصد فیلتر (برای مثال ۷ درصد) متناظر با نسبت ولتاژ دو سر فیلتر به خازن است (بعنی ولتاژ دو سر فیلتر ۷ درصد ولتاژ دو سر خازن میباشد). استفاده از فیلتر ضد تشدید به صورت سری با خازن موجب میگردد که فرکانس رزونانس فیلتر و خازن در یک فرکانس کنترل شده که کوچکتر از تمام هارمونیکهای غالب شبکه میباشد قرار بگیرد و از تشدید هارمونیکی در فرکانسهای دیگر جلوگیری شود. قابل ذکر است که فرکانس رزونانس فیلتر و خازن با استفاده از فیلتر ۵.۶۷، ۷ و ۱۴ درصد به ترتیب ۲۱۰ هرتز، ۱۸۹ هرتز و ۱۳۴ هرتز میباشد.
انتخاب مناسبترین محل جبرانسازی و همچنین ساختار مناسب بانک خازنی و فیلتر بستگی به مقادیر هارمونیکهای جریان و ولتاژ شبکه دارد. بنابراین لازم است در ابتدا اندازهگیری هارمونیکی و مطالعات آنالیز کیفیت توان الکتریکی در شبکه انجام بگیرد. پس از انجام اندازهگیری با استفاده از شبیهسازی شبکه میتوان مناسبترین طرح را انتخاب نمود.
البته در صورت بالا بودن مقادیر هارمونیکها یا وجود سایر عارضههای کیفیت توانی در شبکه، لازم است که علاوه بر بانک خازنی از روشهای دیگری نظیر فیلتر اکتیو، SVC، راکتور خط و چوک لینک DC برای درایوها و … نیز استفاده نمود. این شرکت آمادگی خود را جهت ارائه خدمات طراحی و ساخت بانک خازنی و انواع فیلترهای هارمونیکی مناسب و نصب و راه اندازی آن را بشرح زیر اعلام میدارد.
شرح خدمات طراحی و ساخت بانک خازنی و انواع فیلترهای هارمونیکی
- بررسی دیاگرام الکتریکی، بارهای موجود، قبوض برق مصرفی و مستندات آن
- نصب دستگاههای پاورآنالایزر در نقاط منتخب، به مدت 24 ساعت الی 1 هفته
- انجام مانورهای لازم و هماهنگی شده در دورهاندازهگیری شامل ورود / خروج بانک خازنی و …
- ثبت اطلاعات، استخراج پارامترها، تحلیل نتایج اندازهگیریها و مقایسه با استاندارد شامل:
- فرکانس، ولتاژ، جریان، توان های اکتیو، راکتیو، ظاهری و ضریب توان
- فلیکر، نامتعادلی ولتاژ و نامتعادلی جریان
- هارمونیکهای ولتاژ و جریان
- گذراهای ولتاژ شامل اضافه ولتاژها و افت ولتاژهای لحظهای و اختلالات شکل موج
- گذراهای جریان شامل جریان هجومی ترانس، راهاندازی موتور و …
- ارائه گزارش تفصیلی نتایج اندازهگیری ها به تفکیک هر نقطه
- شبیهسازی شبکه در نرمافزار تخصصی DIgSILENT و ورود اطلاعات تجهیزات و بارها بر مبنای اندازهگیریهای انجام شده
- صحتسنجی مدل شبکه در نرمافزار بوسیله مقایسه نتایج آن با اندازهگیری
- انجام مطالعات پخشبار، اتصال کوتاه، پخشبار هارمونیکی و بررسی رفتار فرکانسی و مشخصههای امپدانسی در حالات مختلف بهرهبرداری شبکه و ورود / خروج بانکهای خازنی
- تعیین مشخصات فنی بانک خازنی و فیلترهای هارمونیکی مناسب و تهیه اسناد فنی و اجرایی
- ساخت و تامین بانک خازنی و فیلترهای هارمونیکی
- نصب و راهاندازی بانک خازنی و فیلترهای هارمونیکی
- انجام اندازهگیری مجدد در شبکه پس از نصب و تعیین میزان تاثیرگذاری آن
- ارائه گزارش جامع فعالیتهای انجام گرفته به کارفرما